Hoe supermarktbakkerijen op een efficiënte manier hun aanbod op maat kunnen uitbreiden

Dankzij nieuwe mogelijkheden en persoonlijke service kunnen managers van bakkerijen in winkels hun afdeling uitbreiden en daarmee de omzet voor de hele winkel verhogen.

Het is nog niet eens zo lang geleden dat personaliseren in de supermarktbakkerij gelijkstond aan het schrijven van een naam op een verjaardagstaart. Vandaag de dag bieden supermarkten hun klanten echter een brede keuze aan smaken, maten en kleuren, om daarmee hun omzet te verhogen en een voorsprong te creëren op de concurrentie.

Een onderzoek uitgevoerd door Grand View Research liet zien dat de gebaksmarkt wereldwijd een substantiële groei ondergaat, met een samengestelde winstgroei van meer dan drie procent per jaar, geprojecteerd van 2016 t/m 2024.

Uit een ander onderzoek door Deloitte is gebleken dat meer dan de helft van de millennials wereldwijd bereid is meer te betalen voor een product op maat, iets wat veel foodservice-kanalen buiten de supermarkt niet kunnen bieden, aldus Michelle Tartalio, associate partner bij Clarkston Consulting, een Amerikaans productadviesbureau in Durham, North Carolina.

Het personaliseren van desserts — van het toevoegen van de favoriete smaken van een klant aan een cupcake tot het bakken en versieren van een taart in de vorm van een huisdier — trekt klanten en geeft supermarkten een voorsprong op de concurrent.

“Gebak op maat is een steeds populairder wordende trend voor klanten die op zoek zijn naar een uniek en betekenisvol product om met vrienden en familie te delen”, zegt Ellie Leacroft, hoofd groepsmarketing bij Patisserie Valerie, een keten van bakkerijcafés met patisseriebalies in zo’n 50 Britse Sainsbury-supermarkten. “Van online gebak op maat tot in de winkel gepersonaliseerde producten, steeds meer mensen willen een taart op maat om hun feest nog specialer te maken.”

 

Wees creatief met in de winkel gepersonaliseerde bakkerijproducten

Taarten op maat zijn altijd al populair geweest bij Patisserie Valerie, aldus Leacroft, maar de vraag is aanzienlijk gestegen sinds het bedrijf in 2015 een functie aan hun website toevoegde om zelf een taart samen te stellen. Via een aantal stappen kunnen klanten met de interactieve tool kiezen tussen twee soorten cake, de eerste en tweede crèmelaag, een fruitvulling, versieringen voor de boven- en zijkant en een lintkleur.

“Gezien de toename in klanten die voor hun speciale gelegenheden een uniek product willen, verwacht Patisserie Valerie dat de populariteit van gepersonaliseerd gebak alleen maar zal toenemen”, aldus Leacroft.

De groeiende behoefte aan op maat gemaakte desserts wordt deels aangewakkerd door sociale media, waar klanten inspiratie vinden (op sites zoals Pinterest), maar ook informatie over hun leven met familie en vrienden kunnen delen, vertelt Tartalio.

“Mensen willen hun herinneringen in een zo goed mogelijk licht presenteren met speciale bakkerijproducten die uniek zijn”, zegt ze. “Ze willen niet hetzelfde verjaardagsfeestje geven als de buren.”

Bepaal een ontwerp- en prijsstrategie voor uw bakkerijafdeling

Om vast te stellen welke maatopties moeten worden aangeboden, adviseert Tartalio dat winkels zich richten op de behoeften van hun specifieke demografische doelgroep.

“We zien dat veel fabrikanten van consumentenartikelen statistische gegevens en analyses gebruiken”, zegt ze. “Er is geen reden waarom een supermarktbakkerij niet hetzelfde kan doen. Ze kunnen eenvoudig een enquête naar de consumenten sturen om naar hun interesses en voorkeuren te vragen.”

Ook kunnen supermarktbakkerijen gebruik maken van de expertise van hun leveranciers voor inzicht in markttrends en consumentenvoorkeuren.

Om ervoor te zorgen dat het personaliseren van producten winstgevend blijft, moeten afdelingsbakkerijen soms voor bepaalde opties meer in rekening brengen, aldus Marcia Schurer, president en oprichter van Culinary Connections, een Amerikaans foodservice adviesbureau in Chicago, Illinois.

“In veel gevallen vragen klanten om ingrediënten van hogere kwaliteit waardoor het eindproduct duurder wordt”, zegt Schurer. “Het is net als bij een auto: als je luxe accessoires wilt, gaat de prijs omhoog.”

Leacroft is het hiermee eens. “Hoewel het in de winkel personaliseren erg populair is, is het vaak duurder voor bedrijven, omdat op alle locaties waar dit wordt aangeboden, personeel vakkundiger moet zijn”, zegt ze. “Dit betekent ook dat er op die locaties meer voorraad aanwezig moet zijn, zoals voor het garneren van taarten met persoonlijke teksten, om aan de specifieke behoeften van de klant te voldoen.”

Om de kosten te beperken, stelt Patisserie Valerie een basisprijs vast voor op maat gemaakte taarten en worden er extra kosten in rekening gebracht afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp.

Naast deze prijsoverwegingen kunnen supermarkten ook een marktonderzoek uitvoeren om te zien wat andere bakkerijen in hun regio rekenen, om zo hun prijzen concurrerend te houden.

Zorg voor voldoende capaciteit om bestellingen uit te voeren

Om aan de extra vraag rond drukke periodes zoals vakanties te kunnen voldoen, moeten afdelingsbakkerijen hun personeel strategisch inplannen.

“Wanneer je meer persoonlijke smaken gaat aanbieden, is dat erg arbeidsintensief”, zegt Schurer. “Je moet ook nog steeds alle vitrines in de winkel vullen.”

Ze raadt daarom aan buiten de piekuren extra personeel in te plannen. “Het gebruik van downtime onderbreekt de productie van al het andere niet”, zegt ze.

Het aannemen van tijdelijke werknemers met de nodige vaardigheden of aan decorateurs vragen om extra uren te draaien, kan ook helpen tijdens drukke periodes.

Weeg klantverwachtingen en beschikbare bakkerijtijd goed af


Zelfs met voldoende personeel kan het voor afdelingsbakkerijen een uitdaging zijn om tegemoet te komen aan klanten die hun taart snel nodig hebben. Het is belangrijk om vooraf afspraken te maken en daarmee onrealistische verwachtingen van klanten te voorkomen. Dit hoeft niet te betekenen dat u bestellingen afwijst, maar eerder dat u tot een realistische oplossing komt die binnen een bepaald tijdsbestek haalbaar is.

“Als iemand een taart op maat bestelt, kunnen ze een beschrijving geven van wat ze willen of een foto van het ontwerp indienen”, zegt Leacroft. “Deze wordt doorgestuurd naar een van de vakkundige taartenkunstenaars van Patisserie Valerie, die vervolgens beoordeelt of het specifieke verzoek kan worden geproduceerd volgens de unieke specificaties van de klant en binnen het tijdsbestek.”

Op deze manier laat u zien dat u, ondanks de tijdsdruk, aan de wensen van de klanten wilt voldoen en hen een positieve winkelervaring wilt bieden, wat vervolgens leidt tot waardevolle publiciteit voor uw afdeling.

Het zijn veranderende tijden voor bakkerijen, mede als gevolg van de invloed en kracht van sociale media en de snel veranderende technologie. Om de veranderende smaak van klanten de baas te blijven, moet u ervoor zorgen dat uw supermarktbakkerij kan voldoen aan de vraag naar bestellingen op maat.