Optimaliseren van verpakkingen voor broodjes en gebak voor de actieve levensstijl van consumenten

Fabrikanten vinden innovatieve manieren om producten te verpakken die onderweg gegeten kunnen worden.

Omdat consumenten het steeds drukker hebben en voortdurend verbonden zijn met de buitenwereld, hebben ze een 25/7-mentaliteit gekregen. Ze zoeken producten en oplossingen die tijd besparen, zodat ze zich op hun prioriteiten kunnen richten. Als gevolg daarvan zitten steeds minder consumenten aan tafel voor drie maaltijden, maar snacken ze regelmatig door de dag heen.

Het is daarom belangrijker dan ooit om meeneembare - en smakelijke - lekkernijen voor onderweg aan te bieden om op deze veranderende levensstijl in te spelen en te kunnen groeien als bedrijf. Een belangrijk onderdeel van het proces voor fabrikanten van bakkerijproducten: verander de manier waarop producten verpakt worden.

Verpakking en productlabels spelen voor 53 procent van de consumenten een rol bij de aankoopbeslissing van snacks, volgens het '2017 State of the Snack Food Industry'-rapport van Information Resources. Bovendien blijkt uit een Nielsen-onderzoek dat een betere verpakking de omzet met meer dan vijf procent kan verhogen.

Hier volgen een paar voorbeelden van hoe fabrikanten van broodjes en gebak verpakkingen kunnen optimaliseren om succesvol in te spelen op de 25/7-trend.

Eén-stuksverpakkingen

Aangezien 80 procent van de hedendaagse consumenten ten minste eenmaal per dag een snack eet, zijn één-stuksverpakkingen heel belangrijk, zegt Bret Yonke, manager consumenteninzichten bij Technomic. Deze consumenten houden van tussendoortjes die gemakkelijk gekocht, gegeten en weggegooid kunnen worden zonder dat er veel voorbereiding nodig is.

Sommige zeer populaire producten in de categorie die Technomic 'broodjes, gebak en tussendoortjes' noemt (donuts, bagels, muffins, zachte pretzels en croissants), lenen zich goed voor één-stuksverpakkingen, variërend van papieren zakjes en kartonnen of plastic doosjes tot decoratieve papieren vormpjes en tulpvormige bakjes.

Deze trend komt tot leven in producten zoals de individueel verpakte koekjes van Griesson De Beukelaer in Polch, Duitsland, de individueel verpakte beschuitbollen van Warburtons in Bolton, GB, en de individueel verpakte plakken cheesecake van Eli’s Cheesecake in Chicago, Illinois, VS.

Eén-stuksverpakkingen kunnen ook praktische accessoires hebben. Zo introduceerde Whirlybird Granola in Cincinnati, Ohio (VS), onlangs 60ml-verpakkingen in de vorm van een kommetje met een opvouwbaar lepeltje, zodat consumenten geen bestek, apart bakje of bordje nodig hebben om deze snack onderweg te kunnen eten.

Er zijn ook opties om producten in porties te verdelen, wat een Euromonitor-rapport uit 2017 een groeiende behoefte in de industrie noemt. Er is bijvoorbeeld een verpakking met vier individuele 'Snap & Go'-porties voor Cadbury Fingers, die consumenten per keer kunnen afscheuren iedere keer als ze zin hebben in een snack.

Meeneembare verpakkingen voor broodjes en gebak Meeneembaarheid is van cruciaal belang om te voorzien in de snackbehoeften van consumenten. Volgens Technomic eet 44 procent van de mensen een snack als ze onderweg zijn van de ene activiteit naar de andere. Dit eetpatroon is met name gebruikelijk onder jongere generaties. Ruwweg één derde van de millennials en Generatie Z zegt dat ze vaker onderweg eten dan twee jaar geleden, aldus Yonke.

Voor grotere producten die te delen zijn, zijn meeneemdozen een goede optie. Donut-holes, mini-muffins en andere kleine assortimenten snacks passen in hersluitbare dozen voorzien van handgrepen, die met name aantrekkelijk kunnen zijn voor consumenten die iets lekkers voor een grotere groep kopen op weg naar hun werk of huis.

Andere innovaties in meeneembare verpakkingen richten zich op snacks die gemakkelijk te eten zijn in de auto, de plek bij uitstek om onderweg iets te eten. “Dit leidt tot een variëteit aan verpakkingsoplossingen, zoals taps toelopende verpakkingen die in bekerhouders passen”, zegt Jeremy Keenan, vice president of strategic marketing van de divisie vouwkarton bij WestRock.

Maar ook het simpelweg verrassend verpakken van producten, zoals bekers met gewelfde deksels of koffiebekers, kan een opvallende manier zijn om broodjes en gebak geschikt voor de auto te maken.

Om met één hand producten als koffiebroodjes te kunnen eten, is een 'kussendoosje' (een klein doosje dat op een kussen lijkt met aan beide kanten een sluitlipje) een heel goede optie. Fabrikanten kunnen ook zakjes van bakkerijpapier combineren met kartonnen bakjes en doosjes waardoor de snack gemakkelijker en schoner opgegeten kan worden, aldus Keenan. En producten zoals cakelolly's en koekjes in een plastic of papieren hoorntje met ingebouwde handgrepen maakt het voor consumenten gemakkelijker om ze vast te houden en te eten als ze meerdere dingen tegelijkertijd doen.

Hersluitbare bakkerijverpakking

Hersluitbare zakken met afscheurstrook worden steeds gebruikelijker voor producten die niet individueel verpakt kunnen of hoeven te worden, zoals brownie-bites of energieballen. Deze zakjes hebben vaak een ritssluiting of moeten dichtgedrukt worden, zoals de verpakking van de wafelchips van Seabrook Crisps in Yorkshire, GB.

Als het belangrijk is om de hoeveelheid lucht in de zak te beperken, is een drukgevoelige plakbandsluiting een optie, zodat de consument de open zak kan dichtvouwen en -plakken. Een andere optie is een opvouwbare zak met sluitlipjes.

Nu consumenten het steeds drukker hebben, zoeken ze lekkernijen die perfect bij hun non-stopbestaan passen. Om gelijke tred met deze vraag te houden, dienen fabrikanten innovaties op het gebied van verpakking bij te houden, om de aandacht van consumenten vast te houden en ze gemak te bieden.