Familiebedrijf

Van onze familie naar families over de hele wereld.

Dawn is van oorsprong een familiebedrijf. En ook al zijn we flink gegroeid, nog altijd staat familie centraal in hoe we denken en hoe we omgaan met onze klanten en met elkaar. Hieronder vindt u een korte blik op onze familie en hun geschiedenis van toewijding om u en uw bedrijf van dienst te zijn.

Een geschiedenis van toewijding en innovatie

We zijn trots op ons erfgoed. Meer dan een eeuw geleden openden twee bakkers een bakkerij in het Amerkaanse Jackson, in de staat Michigan. In 1920 werd hieruit de Dawn Donut Company opgericht. De naam van het bedrijf verwijst naar de zonsopkomst (dawn), het moment van de dag waarop bakkers beginnen te werken. Tot op de dag van vandaag is Dawn een familiebedrijf gebleven.

Laat u verrassen door de mogelijkheden van Dawn. We combineren expertise, betrokkenheid en innovatie om ongeëvenaaarde bakkerij-oplossingen te creëren. Wat 100 jaar geleden begon met een recept voor heerlijke donuts is uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk van experts die u elke dag als vertrouwde adviseurs terzijde staan om uw bedrijf te laten groeien en om tegemoet te komen aan de behoeften van uw klanten. 

Onder leiding van de Jones-familie produceren we meer dan 4.000 producten, hebben bijna 5.000 mensen in dienst, doen zaken in meer dan 105 landen en zijn actief op meer dan 57 locaties wereldwijd.

Miles Jones
+
Al meer dan 35 jaar zorgt Miles ervoor dat Dawn Foods continu blijft innoveren in de hoogwaardige, nieuwe producten die we leveren aan bakkers en andere toonaangevende bedrijven in de branche.
Carrie Jones-Barber
+
Carrie heeft sinds 1985 verschillende functies binnen Dawn Foods vervuld en staat nu aan het hoofd van het bedrijf. Voortbouwend op de lange traditie van kwaliteit zet zij koers naar de toekomst met ideeën die inspelen op trends, consumenteninzichten en de volgende generatie excellente gebakproducten.
Aaron Jones
+
Sinds 2000 is Aaron op diverse posities werkzaam geweest, van opslag tot sales en administratie. Vanuit deze brede basis en ruime ervaring ondersteunt hij Dawn momenteel als directeur AP, AR, Cash and Credit op het gebied van 'best practices' en fiscale verantwoordelijkheid.
Sam Jones
+
Sam is sinds 2003 werkzaam voor Dawn. Met zijn sterke analytische achtergrond ondersteunt hij als lid van het marketingteam de medewerkers in hun binding met de klanten over heel de wereld.
Sarah Richmond
+
Sarah werkte van 1993 tot 2003 bij Dawn en keerde in 2007 terug om de Dawn Foods Foundation op te richten en te leiden. Deze stichting heeft tot doel de gemeenschappen waar Dawn actief is te ondersteunen en versterken.
1920

Dawn Foods maakt start in Jackson, Michigan

Oorspronkelijk werd Dawn al voor 1920 opgericht als Century Bakery in Jackson, Michigan, door Eugene Worden en Grover Lutz. Zij bedachten de naam ‘Dawn’ (dageraad), omdat dit verwijst naar het moment van de dag waarop bakkers beginnen met hun werk. Het donutrecept van Dawn werd zo beroemd dat de oprichters een groter pand kochten waar ze meng- en verpakkingsapparatuur installeerden. Vervolgens vormden ze het bedrijf om tot de Dawn Donut Company, het eerste industriële bakkerijmixenbedrijf van Amerika. Het hoofdkantoor van Dawn bevindt zich nog altijd in Jackson, Michigan - USA.
dawn-century-bakeryCenturyBakery

1933

Marlin Jones staat voor de keuze tussen een carrière als professioneel honkballer en een studie bedrijfskunde

Op de high school wordt Marlin Jones door een Major League-honkbalteam gevraagd om bij hun AAA club te komen spelen. Maar Evelyne, zijn latere vrouw en de 'matriarch' van Dawn Foods, laat hem weten dat ze mogelijk niet op hem wacht als hij voor honkbal kiest in plaats van een studie bedrijfskunde. En dus gaat Marlin bedrijfskunde studeren en voltooit hij een opleiding van twee jaar in één jaar.
1935

Marlin Jones treedt in dienst bij Dawn

In een moeilijke tijd waarin grondstoffen schaars zijn en tal van bedrijven het niet redden, treedt Marlin Jones in dienst bij de onderneming als boekhouder en inkoper. Hij ontdekt dat hij door de landbouwgebieden te bezoeken afspraken kan maken met de boeren, zodat ze hun graan en suikerbieten aan Dawn leveren. Hierdoor is de onderneming nog altijd gezond aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945.
Old Dawn Packing Plant
1955

Marlin Jones koopt Dawn

marlin-jonesMarlin Jones ziet het potentieel van Dawn en legt iedere week geld opzij van zijn salaris tot hij het bedrijf kan kopen.


1956

Dawn introduceert de eerste commerciële Franse donutmix (French Donut mix) in de bakkerij-industrie

BrochuresDawn is de eerste onderneming die met succes een Franse cruller mix op de markt brengt waaraan alleen water hoeft te worden toegevoegd, voortbouwend op de traditie van het samenbrengen van kwaliteit, smaak en gebruiksgemak voor onze klanten.
1957

Dawn koopt de divisie Automatische Donutmachines van Perkins

Dawn koopt de divisie Automatische Donutmachines van Baker Perkins, die 24.000 donuts per uur kan produceren. Door deze stap naar geautomatiseerde massaproductie wordt Dawn marktleider in de bakkerij-industrie.
1957

Ron Jones treedt in dienst bij Dawn

ron-jonesDe betrokkenheid van de familie bij het bedrijf wordt verder versterkt met de aanstelling van Ron Jones, de oudste zoon van Marlin Jones, als accountant. Ron is de voormalige CEO van Dawn en is nu voorzitter van de Raad van Bestuur.
1966

Dawn patenteert automatische keerinstallatie voor het glaceren van donuts

Dawn patenteert een machine die donuts automatisch omkeert om aan beide kanten icing aan te brengen en kan nu 12.000 geglazuurde donuts per uur produceren met de nieuwe machine, in combinatie met de donutfrituurmachines en transportbandsystemen. Deze innovatie maakt ons tot marktleider in de donutproductie.
1966

Dawn bouwt geautomatiseerde mixenfabriek en koopt machinefabriek in Jackson, Michigan

Gound-Breaking
Om zo goed mogelijk tegemoet te blijven komen aan de behoeften van klanten investeert Dawn in een grotere mixenfabriek, inclusief de installatie van meelsilo's met een grote capaciteit en losfaciliteiten voor bulkwagons met meel. Daarnaast richt Dawn de Dawn Equipment Company op om de productieactiviteiten uit te breiden.
1967

Miles Jones treedt in dienst bij Dawn

Miles JonesMiles Jones, Rons broer, komt bij Dawn werken en houdt zich in het laboratorium bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten. Miles is momenteel medevoorzitter van de Raad van Bestuur.
1968

Steven Jones rejoint Dawn

Le troisième frère Jones, Steven, rejoint Dawn et crée le programme publicitaire et marketing le plus réussi du secteur de la pâtisserie. 

steven-jones
1972

Dawn ontwikkelt een nieuwe technologie die de houdbaarheid van gistgerezen donuts verlengt

Dawn ontwikkelt een innovatieve technologie die van de Dawn Raised A® donutmix de industriestandaard maakt.
donut-technology
1978

De naam Dawn Food Products wordt geboren

OldDawnLogoNaarmate het bedrijf groeit, merkt Dawn dat klanten een full-serviceleverancier nodig hebben voor al hun bakkerijbehoeften, dus breidt het bedrijf zijn productlijn uit tot een volledig assortiment bakkerijproducten. De naam Dawn Donut Company wordt gewijzigd in Dawn Food Products, Inc. als verwijzing naar het brede scala aan bakkerijproducten dat nu wordt geproduceerd.
1979

Dawn Foods sluit een licentieovereenkomst met Torigoe Company in Japan

Dawn gaat een licentieovereenkomst aan met Torigoe Company en brengt de Dawn-mixen op de Japanse markt, wat de start markeert van de wereldwijde groei..
1980

Dawn introduceert Single Stage (alleen water toevoegen) Angel Food Cake-mix in de industrie

Dawn Foods introduceert als eerste met succes een Angel Food Cake-mix in de bakkerij-industrie waaraan alleen water hoeft te worden toegevoegd.
Specialty-Cake-Mixes
1982

Dawn breidt productie - en distributiecapaciteit uit

Dawn koopt mix- en icingproductiefaciliteiten van Bessire & Company in Louisville in Kentucky en begint met de productie van icings en vullingen. De onderneming bouwt ook de distributie uit.
1985

Dawn wordt officieel actief op de distributiemarkt

DawnFoodsSeattle
Dawn neemt Western Bakers Supply in Denver, Colorado, over en wordt officieel actief op de distributiemarkt, waardoor de onderneming klanten in heel het land kan bedienen.
1985

Carrie Jones-Barber treedt in dienst bij Dawn

Carrie_JonesBarberCarrie Jones-Barber, de oudste dochter van Ron, treedt in dienst bij Dawn en neemt uiteindelijk de functie van Chief Executive Officer over.

1986

Dawn koopt zijn eerste fabriek voor diepvriesproducten

Dawn neemt een fabriek over in Crown Point, Indiana, en breidt hiermee zijn diepvriescapaciteiten uit.
Crown Point - Frozen Plant - Muffins

1989

Dawn breidt uit naar het Verenigd Koninkrijk

Dawn koopt een fabriek in Evesham in het Verenigd Koninkrijk, het begin van zijn uitbreiding naar het buitenland.
1997

Dawn breidt uit naar Mexico

Dawn koopt Mixco International SA de CV.
1997

Dawn richt Dawn Foods International op

Dawn Foods International wordt opgericht, een van de eerste Amerikaanse bedrijven voor zoete bakkerijproducten buiten de VS.
1997

Dawn koopt zijn eerste fabriek voor diepgevroren taarten

Dawn koopt Knaubs Cakes in York, Pennsylvania, en start met de productie van diepgevroren taarten.
Vortex-Cake-York-Production-Photo

2000

Aaron Jones treedt in dienst bij Dawn

Aaron JonesAaron Jones, een familielid van de derde generatie en zoon van Miles Jones, treedt bij Dawn in dienst als Replenishment Management Coordinator. Momenteel is Aaron directeur AP, AR, Cash and Credit.
2000

Dawn begint regionale distributiebedrijven over te nemen

Dawn breidt zijn nationale distributiecapaciteiten uit met de overname van regionale distributiebedrijven in heel het land.
2001

Dawn bouwt geautomatiseerde taartenfabriek

Dawn bouwt een volledig geautomatiseerde taartenfabriek in Atlanta, Georgia, en breidt hiermee zijn capaciteiten in diepvriestaarten uit.
2002

Dawn neemt CSP Foods over

Dawn koopt CSP Foods, een Canadees bedrijf, en breidt zijn productiecapaciteit voor mixen in Canada uit.
2003

Sam Jones treedt in dienst bij Dawn

Sam JonesSam Jones, de tweede zoon van Miles Jones die kiest voor een loopbaan bij Dawn, wordt aangesteld als Safety and Environment Control Specialist. Sam maakt momenteel deel uit van het marketingteam.
2004

Dawn breidt hoofdkantoor uit

Dawn verhuist zijn hoofdkantoor naar een nieuwe locatie in Jackson, Michigan, om de grotere omzet en groei te ondersteunen.
2004

Dawn breidt productiecapaciteiten in Europa verder uit

Dawn koopt een fabriek in Steenbergen, Nederland, ter versterking en verbetering van zijn activiteiten in diepgevroren deegproducten, waaronder muffins en andere gebakproducten.
Steenbergen-Production

2007

Ron, Miles en Steven krijgen een plaats in de International Baking Hall of Fame

De gebroeders Jones worden geëerd door AIB International vanwege hun bijdragen aan de bakkerij-industrie en ingrediëntentechnologie.
MilesSteveRonTuxes
2007

Ben Jones treedt in dienst bij Dawn

Ben JonesBen, een andere zoon van Miles Jones, die sinds 2007 werkzaam is voor Dawn, brengt waardevolle ideeën en organisatietalent mee naar zijn nieuwe functie als Distribution Sales Representative in de regio Chicago.
2007

Sarah Richmond keert terug naar Dawn

Sarah RichmondSarah, de dochter van Steven Jones, die van 1993 tot 2003 bij Dawn werkte, keert in 2007 terug om de Dawn Foods Foundation op te richten en te leiden. Deze stichting heeft tot doel de gemeenschappen waar Dawn actief is te ondersteunen en versterken..
2009

Dawn richt Swan Foods op, een joint venture in Oman

Met de oprichting van Swan Foods breidt Dawn zijn capaciteiten in het Midden-Oosten uit
2010

Dawn viert 90-jarig bestaan in de bakkerij-industrie

Dawn Family w-Food
2011

Dawn boort markt van luxe gebak aan

Dawn koopt Unifine Food & Bake Ingredients met fabrieken in heel Europa en breidt hiermee zijn assortiment uit met hoogwaardige Europese patisserie-ingrediënten.
2012

Dawn opent nieuw internationaal hoofdkantoor in Amstelveen, Nederland

Dawn opent een nieuw internationaal hoofdkantoor in Amstelveen, dat de verkoop- en operationele activiteiten in Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Azië-Pacific coördineert om klanten over heel de wereld beter van dienst te zijn.
Amstelveen-Netherlands
2015

Dawn opent verkoopkantoor in Dubai

Dawn opent een nieuw verkoopkantoor in Dubai en versterkt hiermee zijn capaciteiten in het Midden-Oosten.
Dubai-office-2